7 spännande polska jultraditioner

Som varje kultur har Polen sina egna speciella jultraditioner. En del är kopplade till den polska katolicismen och andra härstammar från de slaviska (central- och östeuropeiska) traditionerna som praktiserades innan kristendomen kom. 

I det här inlägget har vi sammanställt sju intressanta polska jultraditioner som kan vara spännande för någon från utlandet!

 

1. Julmiddagen som börjar när den första stjärnan syns

I Polen börjar man julfirandet med middag på julafton. Det är alltid de förväntansfulla barnen som håller utkik för den första stjärnan eftersom den avgör när julfirandet och julkapparna kommer.

Detta anknyter till Betlehemstjärnan som enligt traditionen skulle ha lett de tre vise männen till det nyfödda Jesusbarnet.

 

2. Juloblat

Innan julmiddagen börjar bryter man juloblat, alltså ett slags tunnt bröd gjort på mjöl och vatten. Familjemedlemmarna (och alla som är med på julmiddagen) önskar varandra fina saker medans de bryter den. Det är en symbol av förlåtelse och familjekärlek.

Det sägs att oblaten ska påminna om hur de första kristna bröt bröd och den används även på katolska mässor året runt. Den här jultraditionen finns också i Slovakien och Litauen.

 

3. Hö under bordsduken symboliserar stallet där Jesus föddes. Det sägs också ge tur för det kommande året.

 

4. 12 (nästan) vegetariska maträtter är en symbol för de tolv apostlarna. Julafton anses i den polska traditionen vara en fastedag, som i den katolska kyrkan betyder att man avstår från kött, man kan dock äta fisk. Därför är det polska julbordet nästan helt vegetariskt!

Läs mer om polsk julmat här!

 

5. En extra tallrik på bordet

Polacker ställer fram en tallrik mer till julmiddagen än vad det egentligen behövs. Den extra platsen är till för en oväntad gäst som kan dyka upp närsomhelst.

Traditionen tyder på den fina polska gästfriheten. (som du kan läsa om här!) Förr i tiden var det även vanligt att lämna platsen för de familjemedlemmarna som hade gått bort.

 

6. Att sjunga julsånger tillsammans är en stor och viktig tradition. Det är nästan alltid någon i familjen som kan spela ett instrument och resten sjunger med.

 

7. Speciell julgudstjänst vid midnatt

Eftersom den polska kulturen är starkt bunden till katolicismen så är förstås den religiösa sidan av julen viktig. Men även de som inte går till kyrkan regelbundet är ofta med på den speciella julgudstjänsten som börjar kl. 12 på natten. Man sjunger julsånger, umgås med familjen och träffar sina vänner.

 

Så för att sammanfatta: den polska julen är speciell, den har sina unika traditioner och handlar framförallt om familjen!