Anne Franks dagbok

Anne Franks dagbok är känd runt om i världen och har blivit en bästsäljare i ett flertal länder. Hela boken är väldigt personlig och handlar om en judisk flicka och hur hennes liv såg ut under perioden juni 1942 och augusti 1944. Boken är väldigt gripande eftersom läsaren får lära känna en rolig och energisk tjej som lever ett fridfullt liv så länge politiken inte griper in.

 

Anne Frank var född i Tyskland men hon flyttade till Nederländerna med sin familj då Adolf Hitler kom till makten i Tredje riket (dåtida Tyskland). Sedan 1933 levde de ostört i Amsterdam där pappan drev sina affärer. Det var en glad samt kärleksfull familj som hade gott om pengar och Anne levde ett vanligt liv precis som andra barn. Sin dagbok fick hon som en gåva när hon fyllde 13 år. I den började Anne skriva brev till sin påhittade vän Kitty. Anne Franks dagbok är därför inget annat än bara en samling av alla hennes tankar som hon skrev i form av brev. Anne hade nämligen ingen riktig väninna hon kunde umgås med.

 

Även om boken börjar i mitten av 1942 känner man inte av att det skrevs av en judisk flicka som levde under Andra världskriget. Boken är full av hennes funderingar och beskrivningar av hennes vardag. Boken blir väldigt gripande när man efter ett tag inser att hon mestadels beskriverbara sina lekfulla barnstunder samt bekymmer som uppkom i samband med en vanlig tonårsuppväxt. Texten handlar egentligen inte så mycket om judeförföljelserna som skedde runt om i Europa. Hon framstår som en vanlig flicka.

 

Allt förändras då hela familjen tvingas att gå under jorden i ett gömställe i gårdshuset. Den var som en liten lya utrustad med allt som behövdes för 8 personer. Att vara instängd med samma personer var svårt, även om man inte hade så dåliga livsvillkor. Anne som alltid verkade ha mycket att säga till om saker och ting, var tvungen att plötsligt lära sig vara fullkomligt lydig och underordnad. Samtidigt kan man märka hur hennes karaktär förändrar sig och hur snabbt hon mognar i dessa konstiga omständigheter. Ångest och osäkerhet blandas med vardagssituationer, bråk, drömmar, sorg och hopp…

 

Dagboken slutar 1 augusti 1944 – hennes sista ord skrevs just denna dag. Från senare historia vet vi att Franks familj blev gripen ett par dagar senare och alla hamnade i koncentrationsläger. Tyvärr lyckades de inte gömma sig fram till krigets slut. Anne, hennes syster och mor dog, den ende som överlevde var flickans far.

 

Boken är väldigt gripande, uttrycksfull och definitivt värd att läsa.