Att åka rullstol i Auschwitz-Birkenau

Det händer att rörelsehindrade personer vill besöka Auschwitz och frågar om vad det finns för möjligheter till ett sådant besök på området.

En vanlig guidning i Auschwitz-Birkenau tar ca 3 timmar och omfattar besök utomhus samt inomhus inklusive trappor. Under hela turen går man ca 5 kilometer vilket kan kännas vara ansträngande, speciellt när det är kallt på vintern eller väldigt varmt på sommaren. Man besöker två läger – Auschwitz I samt Birkenau. På bägge ställena finns det grusvägar som kan vara svårt att köra på. Även om man tar en rullstol med så är det förbjudet att köra den inomhus (det är museets säkerhetsregler – varken rullstolar eller barnvagnar kan man ta med in i byggnaderna). I så fall lämnar folk sin rullstol eller rullator utanför byggnaden.

 

I Auschwitz I är man också tvungen att gå trappan upp och ner för att se hela utställningen. Det finns inga hissar för dessa hus ska bevaras i sitt originalutseende i möjligvist högst grad.

 

På muséet finns det en möjlighet att låna rullstol om man har svårt att gå hela vägen. De har dock bara en rullstol på hela området, så det kan ske att den inte blir tillgänglig.

 

Sammanfattningsvis är det möjligt att ta sig in med en rullstol eller rullator men man måste vara förberedd att åka långa sträckor på grusvägar. Samtidigt är det viktigt att man orkar gå hela vägen inomhus eller bestämmer sig att vänta utanför medan gruppen besöker utställningar som är inne.