Avrättningar i Auschwitz

I Auschwitz avrättades det både lägerfångar samt personer som togs dit av politiska skäl. Ibland avrättades också fångar inlåsta i lägrets fängelseavdelning (Block nr 11) som följd av deras rymningsförsök eller verksamhet inom lägrets motståndsrörelse. Det var även polacker som dömdes till döden av extraordinära domstolar i samma byggnad.

 

Det var olika slags avrättningsmetoder som användes av nazisterna. Det mest populära sättet var att döda en genom ett skott i huvudet, övriga personer hängdes, ihjälgasades eller dömdes till svältdöden. Mellan 1941 och 1943 arkebuserades de flesta vid den s k Dödsmuren bredvid block nr 11. Uppskattningsvis var det drygt 5500 personer som avrättades på så sätt. Exakt antal är ändå okänt. Förutom det var det ca 2000 sovjetiska krigsfångar samt flera hundra polacker som blev gasade ihjäl efter att ha blivit dödsdömda.

 

Hängningar skedde oftast offentligt under uppställningar vilket orsakade skrämsel. Vid ett tillfälle var det även 12 lägerfångar som hängdes inför andra fångar eftersom deras arbetskamrater lyckades rymma från Auschwitz.

 

Ibland dömdes folk till svältdöden. Oftast utfördes detta straff efter lyckade rymningar då det dömdes fångar från ens arbetsgrupp vilket också var ett sätt att bedriva terror mot lägerfångarna.