BRA ATT VETA OM BESÖKET I AUSCHWITZ-BIRKENAU

Att besöka det före detta förintelse- samt koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau är säkert en av de mest särskilda upplevelserna i livet. Man besöker ju ett ställe för förnedring, tortyrer samt massmord och får höra helt ofattbara historier om människors lidande samt andra människors brutalitet eller likgiltighet. Därför också är det viktigt att förbereda sig inför själva besöket.

Ibland undrar man vilka ställen man får se – man pratar ju om ett museum och utställningar och samtidigt berättas det om äkta ställen som visas där. Muséet skapades nämligen i lägrets före detta hus vilket betyder att man inte överallt ser husens äkta utrustning. Vissa platser är bevarade i dess originella skick men på andra ställen ställdes det statyer, montrar samt tavlor med fotografier och olika uppgifter. Guiden leder en genom utställningen och berättar om hela historian från själva början 1940 fram till befrielsen i januari 1945. Man kan inte berätta om allt på en gång så svar på vissa frågor kommer efter ett tag. Därför är det smart att spara sina frågor och ställa dem när det kommer en lugnare stund.

Hela besöket är uppdelad i två. Först besöker man Auschwitz I – första lägret som skapades på dessa områden. Inomhus där berättas det ganska noggrant om Auschwitz som tjänade först som ett koncentrationsläger för polska politiska fångar och därefter blev ett förintelseläger för folk från hela Europa. Det brukar vara ganska trångt där för det är tusentals besökare som kommer dit varje dag. Var och en vill få se dessa unika platser men samtidigt är det viktigt att respektera de andra som är på besök. Detta orsakar att guiden ibland ber om att flytta på sig eller är tvungen att låta någon annan grupp gå förbi innan vi går vidare. Guidning har alltså ett visst tempo – lagom för att berätta allt som brukas berätta.

På Auschwitz I tillbringar man ca 2 timmar och vistelsen är ganska intensiv med alla historier som berättas där.  Besökare får radiomottagare samt hörlurar för att höra sin guide bättre. Det är alltså ingen audioguide ni lyssnar på. Man berättar lungt i var sin mikrofon och försöker att inte tala för högt för att inte störa de andra. OBS! Om ni har sina hörlurar behöver ni inte låna från muséet, det fungerar dock inte med trådlösa hörlurar.

På området finns det också två ställen med fotoförbud – guiden ska meddela var det är förbjudet någonstans. Inomhus går det inte att fotografera med blixt.

Efter första besöket åker man vidare till Blirkenau som är ca 3 kilometer avlägsnat från Auschwitz I. I Birkenau har man ca 1 timmes besök till fast det är lite annorlunda än vistelsen på Auschwitz I. Det är nämligen snarare en promenad på lägrets område där man stoppar på ett par ställen för att berätta lite mer eller visa något som man berättade om på utställningen i Auschwitz I. Där har man mer tid för eftertanke eller för att ställa frågor som man inte fått svar på än. Man tillbringar ca 1 timme utomhus så det  är även viktigt att ha lämpliga kläder på och ta eventuellt ett paraply mot både regn och solen.

Det finns ett par ställen där man kan låna toaletten – guiden informerar om detta. Det kostar 2 PLN per person.

Under hela besöket är det även förbjudet att ta med sig väskor eller ryggsäckar som är större än A4 men de kan lugnt lämnas i bussen när man går på besök. Vassa föremål är förbjudna. Samtidigt är det förbjudet att äta eller röka på muséet så matsäcken måste också läggas i bilen.

Under turen ordnas det 2-3 pauser på ca 10-15 minuter, däremot ingen lunchpaus!

Guiden informerar om allt samt svarar på era frågor. Oroa er inte om man köar vid entrén eller på utställningen, man måste vara förberedd att det kan kännas ganska trångt på området – inget under att det är så då det är tusentals personer som besöker Auschwitz-Birkenau.

Vi ber alltså om tålamod och samarbete på muséets område. Säkert blir det en mycket intrycksfull men samtidigt viktig dag som kommer att vara en oförglömlig upplevelse, hoppas vi!