Eva Mozes Kor – doktor Mengeles offer

Idag presenterar vi historian av Eva Mozes som överlevde kriget och grundade organisationen CANDLES („Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiments Survivors”). Hon hamnade i Auschwitz som en 10-årig tjej. Hon transporterades dit från Rumänien tillsammans med sin familj i maj 1944.

Eva och hennes tvillingsyster Miriam  selekterades inte till död eftersom doktor Josef Mengele experimenterade på alla tvillingar som hamnade i lägret. Han jämförde deras kroppar mm. Ofta smittade han ena barnet med någon sjukdom för att sedan under autopsi jämföra dess kropp med kroppen av det friska barnet. Eva upplevde ett liknande öde – hon blev smittad med något som troligen var tuberkulos. När Mengele såg hennes undersökningsresultat konstaterade han att hon inte skulle överleva längre än två veckor. Flickan mindes dessa ord och hon bestämde sig att göra allt för att överleva. Trots att hon inte fick några mediciner och blev lämnad på  sjukhuset nästan utan någon hjälp alls, tillfrisknade hon efter fem veckor. Hon var medveten att hon med Miriam behövdes så länge de båda var vid liv. Dog det en av dem så skulle den andra dödas med en gång. Däremot smittades Miriam med något som stoppade njurarnas utveckling vilket komplicerade hennes senare liv efter kriget.

 

Mengele var känd som Dödsängel men tvillingar behandlade han på ett särskilt sätt. Han kallade dem för meine Kinder (mina barn) och gav de ofta choklad eller godis. Det betyder dock inte att han visade sig vara en trevlig och känslig människa. Tvärtom, han gjorde det för att lugna ner barnen eller väcka förtroende hos dem eftersom han behövde barnen till sina senare experiment. Tvillingar i Auschwitz var alltså ingenting annat än försökskaniner som man inte även behövde betala för.

 

Trots alla hemskheter överlevde Eva och hennes syster. De blev lämnade i lägret då nazister flydde och flickorna befriades av sovjetarmén 27:e januari 1945. Fotot med de två stående vid stängslet är en av de mest kända fotografierna från Auschwitz. 

 

Först flyttade flickorna till Rumänien där de blev omhändertagna av sin moster. Efter ett tag flyttade de igen, denna gång till den nygrundade staten Israel. Eva gifte sig med en amerikaner så hon bosatte sig i USA till slut. Hon besökte Europa, särskilt Polen, väldigt många gånger. Många år efter kriget, 1995 förlät Eva officiellt både doktor Mengele och andra nazisterna.

 

Eva dog i Polen under sin sista vistelse i detta land. Hon dog i sin säng på hotellet av naturliga skäl.