Förintelsen (Shoah)

Shoah (”katastrof”, ”brännoffer”) är ett hebreiskt uttryck för vad vi kallar för förintelsen. Det var ett folkmord som initierades av Nazityskarna under Andra världskriget och som skulle gå ut på att framförallt ”utrota” alla judar.

. .

De som blev mest förföljda under kriget var de europeiska judarna men även andra etniska, sociala och religiösa grupper drabbades. Bl a romer, polacker, ryska krigsfångar och medborgare (efter 1941), homosexuella, funktionsnedsatta och Jehovas vittnen var de mest utsatta för att bli dödade. Massmord på olika länders civilbefolkning genomfördes, alltså på helt oskyldiga människor. En stor del av de som dödades var kvinnor och barn.

.

Målet med detta var att utplåna alla som enligt nazisternas rasideologi inte tillhörde den ariska (blondhåriga, blåögda) och ”bättre” rasen vilket betyder att folk dödsdömdes pga sin härkomst. Många judar som föddes i Tyskland, blev uppfostrade där och hade tyskt medborgarskap behandlades inte som tyskar och blev utskickade för att dö.

..

Förintelsen genomfördes systematiskt på områden som Nazityskland invaderade, en av dem var Polen. Det största förintelselägret grundades just i Polen i Auschwitz-Birkenau där ca 1 miljon judar mördades (av 2,9 miljoner judar som sägs ha dödats i alla förintelseläger). Tusentals andra etniska grupper drabbades och mördades också, huvudsakligen polacker, romer och sovjeter (ryssar).

Dödsmetoden som nazisterna använde sig av på Auschwitz-Birkenau var ihjälgasning med hjälp av Zyklon B. Efteråt brändes kropparna i krematorier för att dölja massmorden.

.

Det är svårt att föreställa sig hundratals personer som drevs in i ett rum helt nakna tillsammans med sina vänner och familjer för att bli dödade där. I sin tur trodde de flesta att det bara var ett badrum. Kunde det vara mer cyniskt?