Första maj i Polen

Varje år startar maj månad i Polen med långhelg (även om det är mitt i veckan :)). Den börjar förstås med första maj, alltså den internationella arbetsdagen som firas i nästan hela världen.

 

Första maj ska vara en positiv dag då man firar alla arbetare och hur mycket man lyckas göra för deras välbefinnande. Varför är det då trist för Polackerna?

 

Arbetarhögtiden påminner om en av de mest dystra perioderna i Polens historia. Direkt efter Andra världskriget, år 1945, tog kommunisterna (som tog order från Sovjetunionen) över makten i Polen och styrde tills 1989. Den auktoritära regeringen var i början bra för alla fysiska arbetare (i samband med sin kommunistiska ideologi) men alla andra hade det väldigt svårt, särskilt de intellektuella. Det var svårt att få tag på tillräckligt med mat och hushållsprodukter. Om man sa emot regimen kunde man bli fängslad och i extrema fall t om avrättad. Detta är tyvärr bara början på en lång lista av allt bedrövligt som då hände i Polen. Även arbetarnas liv slutade efter ett tag vara så vackert som i början.

 

Just därför är Polackernas första maj inte en så positiv dag som den egentligen borde vara. Men det är trots allt en helgdag! Därför kan man passa på att njuta av det vackra vårvädret, inviga grillsäsongen samt spendera tid med vänner och familj 🙂