Hur firas Alla Helgons Dag i Polen?

Den 1 November lyses de polska kyrkogårdarna upp med tända gravljus i alla möjliga färger för det är då Polackerna firar Alla Helgons Dag. 

Alla Helgons Dag är en av de viktigaste helgdagarna för Polackerna och förknippas med katolska kyrkan (då Polen är ett väldigt katolskt land). Därför går nästan alla på en speciell gudstjänst som hålls för de döda, även de som vanligtvis inte går till kyrkan. Därefter tänder man ett ljus på kyrkogården och pryder gravarna med blommor. Även de som inte har sina familjemedlemmar begravda nära sig kan gå till en kyrkogård och tända ett ljus på en speciellt förberedd plats.

Den 2 November firar Polackerna Alla Själars Dag. På den dagen minns man och hedrar sina nära och kära som gått bort. Både den 1a och 2a November anordnar de flesta en fin släktmiddag. 

Om man flyger över Polen på kvällen den 1 November ser man färgglada gravljus runtom i hela landet. Folk vill genom detta visa respekt och hedra sina närmsta som inte finns kvar. Det är en fin tradition som förenar alla Polacker.