Kan man ta med sig barn på besök i Auschwitz-Birkenau?

Många personer besöker Polen med hela familjen och tar med sig barn. Frågan är om det är möjligt att ta dem med på turen till Auschwitz-Birkenau.

Först och främst måste man betona att historierna som berättas på denna unika plats är ofattbart hemska – vi pratar ju om utrotning av Europas civilbefolkning så det är klart att det blir ett tungt besök. Man visar platser för massmord, gaskammare, livsförhållanden i lägret samt drastiska fotografier tagna antingen under lägrets verksamhet eller redan efter befrielsen. Frågan är om man vill visa krigets fasor till sina barn. Det är omöjligt att förstå vad som hände på detta ställe om man inte har någon allmän bild av historian och samtidigt kräver det en viss mogenhet för att förstå vad som pågick där.

 

Muséet sätter åldersgränsen på 14 år men de förbjuder inte att besöka Auschwitz-Birkenau av yngre barn. Det är alltså en rekommendation bara, inte något förbud.

 

Förutom berättelser som man får lyssna på är det också viktigt att tänka på fysiska omständigheter på muséet. Guiding på Auschwitz-Birkenau brukar ta drygt 3 timmar då man tar in väldigt mycket samt går en lång promenad. Barn har oftast svårt att bli fokuserade så här lång tid och gå tyst utan att störa alla de andra som också är på besök. Man utsätter sina barn för drastiska bilder samt en fysiskt ansträngande och intensiv dag. 

 

Vad gäller små barn kan man även ta med sig en barnvagn men den måste lämnas utomhus varje gång vi går in. Ute är det grusvägar på hela området, inte speciellt bekvämt för folk med barnvagnar.