Kapo-fångar

Inte bara i Auschwitz-Birkenau utan på alla koncentrationsläger i det ockuperade Europa använde sig nazisterna av en speciell grupp som kallades kapo-fångar. Ganska ofta var det tyska brottslingar eller personer som utmärkte sig genom särskild brutalitet.

 

Målet var att låta en grupp av lägerfångarna ha makt över andra vilket var ett billigt sätt att vakta fångarna. När man föreställer sig en förbrytare som plötsligt får makt över en annan person, förstår man att de oftast var riktiga djävlar utan hänsyn till att lägerfångarna också var människor. Vitten berättar att kapo-fångarna ansvarade ofta för trakasserier, andra handlingar som tortyrer, prygel eller t o m mord. SS-män gav dem en tyst tillåtelse att slå, piska eller även döda andra fångar. Allt detta var ett billigt sätt att bedriva terror mot lägerfångarna. Kapo-fångar ansvarade för alla block, arbetsgrupper samt andra saker.

 

Första 30 personerna som registrerades i Auschwitz var just kriminella fångar från KL Sachsenhausen som tjänade från början av lägrets verksamhet. Med tiden var de bara allt fler. De fick så klart särskilda förmåner för sitt arbete så de levde inte med resten av lägerfångarna, fick bättre kläder, bättre mat m m.

 

Igen visar det att lägrets verksamhet var otroligt smart och välplanerad.