Kärlekshistoria av Jerzy och Cyla

Det finns inget bättre sätt att lära sig vad Auschwitz var för något än att få lära känna historier av före detta fångar. Även om deras historier är mycket gripande visar de säkert mest av lägrets realitet. Idag presenterar vi en av fångarna – Jerzy Bielecki som beskrev sin egen historia från Auschwitz i boken He who saves one life.

 

Bielecki var en ung polsk man när kriget utbröt. Tillsammans med sina vänner försökte han ta sig till Ungern för att sedan åka vidare till Frankrike och ansluta till polsk armé. Han blev gripen, fängslad och slutligen förd till det nyss skapade koncentrationslägret Auschwitz. Bielecki kom dit med första transporten och fick lägernummer 243.

 

Jerzy arbetade på olika platser bl a på en kvarn, sedan på ett sädesmagasin. Det var bra jobb under taket som han fick tack vare att han pratade bra tyska. Bielecki upplevde så klart väldigt många hemskheter  under sitt liv i Auschwitz men en dag fick han lära känna en polsk tjej som hette Cyla Cybulska. De blev kära i varandra och höll ett hemligt kärleksförhållande under hela den tiden de var i lägret. Jerzy ville sköta Cyla och kände sig ansvarig för henne. Han kände lägret utan och innan eftersom han var en av första som hamnade här. Detta möjliggjorde att förbereda en rymdplan och genomföra den. Det tog så klart flera veckor att ordna men bägge visste att det var den enda möjligheten att överleva. Cyla var en judinna och de såg judar mördade ständigt på lägrets område så de misstänkte att samma öde väntar på Cyla. 

 

Bielecki kom på att klä ut sig till en SS-man och hämta Cyla för att föra henne till förhör. Han fixade en lämplig permis, SS-uniform och dagen 21:e juli 1944 gick de ut. Jerzy lyckades genomföra sin modiga och lite galna plan och på så sätt började de sin flykt. De vandrade på nätterna och sov under dagarna för de var rädda att bli märkta av någon civil. Slutligen kom de fram till Jerzys familj i Muniakowice där båda två kunde vila lite efter sin oroliga och farliga flykt.

 

Snart fick de separeras igen, Cyla stannade hos familjens vänner men Jerzy blev med i motståndet. När kriget slutade fick hon veta att Jerzy dog som partisan så hon flyttade till sina bekanta. Några månader senare gifte hon sig med en annan man – Dawid och de flyttade till Sverige varifrån de flyttade till USA efter 5 år. Samtidigt fick Jerzy veta att Cyla reste till Sverige och dog där. Efter ett tag gifte han sig med en annan kvinna. Jerzy sökte ständigt efter Cyla men han var inte medveten att hon bytte efternamn. 

 

Allt detta var grunden till att de inte blev ihop efter kriget. Båda trodde att den andra personen var död. Det var dock inte helt slumpmässigt… Jerzys familj visste att Cyla var judisk och de tyckte att hon inte var en lämplig kvinna för honom. Därför också hemlighöll de vissa informationer vilket ledde till att de båda ordnade sina liv på egen hand utan den andra personen.

 

Många år efter kriget mötte Cyla en kvinna som påstod att Jerzy var vid liv. På så sätt återfick de kontakt med varandra och de träffades igen år 1983. Även om de inte lyckades skaffa familj och leva tillsammans, tänkte de mycket på varandra under de 39 åren då de var isär. När de återfick kontakt blev de goda vänner fram till Cylas död i 2006.