Medicinska experiment i Auschwitz

I konsentrationsläger Auschwitz-Birkenau utförde nazisterna olika experiment. Oftast utsattes det för medicinska försök  judar,  mest kvinnor och tvillingar. Påföjlden av experimenten var antingen omedelbar död eller livslånga skador. De genomfördes huvudsakligen på order av SS eller Wermacht och en del ufördes för att läkarna kunde utveckla sin karriär.

 

Den mest kända nazistiska läkaren som tjänade i Auschwitz var doktor Mengele. Han var i första hand intresserad av tvillingar (som även kallades för `Mengeles tvillingar` i Auschwitz) så under sorteringar på en avlastningsplats i Birkenau sökte han efter enäggstvillingar som han kunde experimentera på. Tvillingarna behandlades på ett särskilt sätt jämfört med andra fångar men samtidigt utsatts de för sådana försök som att bytta ut barnens blod för att se vad som händer eller att färga om ögon med hjälp av kemiska droppar vilket orsakade ögoinfektioner. Han genomförde olika väldigt plågsamma operationer utan bedövning utan att bry sig om fångens vidare öde. Många offer togs till slut till en gaskammare där de blev ihjälgasade.

 

Ibland infekterades fångar med olika dödliga sjukdomar som fläcktyfus. Vissa koncerner beställde även undersökningar på patienter som tog deras mediciner. Ifall patienten dog ordnades en obduktion för att undersöka medicinens inverkan på ens kropp.

 

Även om det idag är svårt att föreställa sig, var Auschwitz ett stalle där oskyldiga människor blev riktiga försökskaniner.