Sankt Martin croissanter (Rogale Świętomarcińskie)

Den 11 november firar Polackerna framförallt den nationella självständighetsdagen.

.

Men samtidigt firas också Martinsdagen, alltså skyddshelgonets Sankt Martins minnesdag. Det är en tradition i katolska kyrkan både i Polen och i andra länder som t.ex. Ungern (sankt Martin var därifrån), Frankrike, Tyskland och Österrike.

.

I Polen äter man Rogale Świętomarcińskie (Sankt Martin Croissanter) den 11e november. Det är en lokal delikatess som bakats i staden Poznań i över 100 år. Croissanterna görs av smördeg och fylls med vit vallmofrömassaI Poznań kan man få tag på dem året runt men just på Martinsdagen är de tillgängliga i hela Polen, bl.a. i Krakow!

.

Det finns förstås en legend bakom detta. Allt började år 1891 under en gudstjänst i Sankt Martins församling i Poznań. Prästen där ville att de troende skulle hjälpa de fattiga på något sätt. Församlingens skyddshelgon Sankt Martin var nämligen känd för sin vänlighet och allt fint han gjorde för de som inte var så välsituerade.

.

En dag gav prästen ut sig för att besöka de troende och hans häst tappade en av sina skor. En lokal bagare hittade den och gjorde en croissant i form av en hästsko som han sen gav ut till de fattiga. På så sätt blev Sankt Martin croissanterna populära och började säljas på Poznańs gator. De rika betalade för dem och de fattiga fick dem kostnadsfritt.

.

För att idag kunna sälja sina croissanter under namnet ”Rogale Świętomarcińskie” måste man ha ett certifikat som ges ut av en bagarförening i Poznań. Dessutom måste man få Poznańs Stadshus bekräftelse. Alla som fått certifikatet är från själva Poznań eller dess region.