Andra världskrigets museum i Gdansk

Andra världskrigets museum invigdes år 2017 i staden Gdansk. Utställningen som presenteras där är en av de största i hela världen och tar ca 5000 kvm. Den berättar om Polen samt Europa under Andra världskriget ur olika synvinklar.

Utställningen omfattar både multimedier samt ca 2 000 utställningsföremål vilket skapar en bred bild av krigets historia. Det berättas nämligen inte bara om det militära – det är olika aspekter som tas upp. I muséet får man lära sig mycket om krigets offrar, om hur civilbefolkning levde och hur deras vardag såg ut, hur Europas gränser ändrades i denna tidsperiod, var fronten var, vilka var kirgets följder mm.

Hela utställningen består av 3 delar: Vägen till kriget, Krigets terror och Krigets långa skugga.

Första fokuserar sig på konfliktens bakgrund. Här får man veta mer om totalitarismen i Europa, den nazistiska regimen samt Västeuropas likgiltighet mot Hitlers politik innan Andra världskriget.

Andra delen visar öde av soldater, krigsfångar, tvångarbetare, koncentrationslägerfångar, polsk inteligentia samt civilpersoner. Historier i denna del är väldigt gripande, lätta att leva in sig i dem. Här tar man upp Förintelsen av judar, nazistiska samt sovjetiska brott och massmord, tvångförflyttningar mm. Man kan lära sig vad ockupationen i själva verket betyder och vad som hände bland olika folkgrupper.

Tredje delen omfattar krigets slut, Tredje rikets nedgång, visar sovjetiska influenser efter Andra världskriget samt enorma förluster som det här förskräckliga kriget tog med sig.

Sammmanfattningsvis är det en utställning som för oss genom krigets historia och hjälper en lära sig mer om det största kriget i historian.

Kontakta oss om du vill boka guidning där! Vi kan även ordna en svensktalande guide till din grupp!

Hela besöket kan ta mellan 3 och 5 timmar.

kontakta oss!

Vilka tjänster vill ni boka?

 • Peter H

  Saltgruvan Wieliczka

  Fantastisk sevärdhet och ett måste om man är i Kraków. Lätt att boka från hemsidan/mail. Väldigt bra guide. Vi reste 7 personer så alla kunde höra vad guiden sa. Helt perfekt. Rekommenderas starkt!!

 • parfah

   

  Vi var till Auschwitz och Saltgruvan. Guiderna Mats och Ewa var väldigt bra. Trevliga, bra svenska och kunniga. Hämtade och lämnade på hotellet/boendet vid utsatt tid, allt flöt på perfekt. De ordnade också transport till och från flygplatsen. Vi åkte hem sent på kvällen men det var inga problem att bli hämtade där det passade oss. På det hela taget väldigt bra service och bra turer som varmt rekommenderas!

 • ida_fosse

  Lærerik og interessant tur, med kjempehyggelig guide som snakket flytende svensk. Ble hentet på hotellet til avtalt tid, og kjørt i ny fin minibuss. Absolutt et selskap å anbefale.

 • Ann Kristin S

  Vi booket guidet tur til saltgruvene og Auschwitz i forbindelse med ferie i Krakow, og ble veldig fornøyde med opplegget! Guiden var kjempeflink, og det var veldig praktisk å bli hentet på stedet der vi bodde. Anbefales!

 • Ellinore A

  Är supernöjd med våran guidade tur på Auschwitz. Väldigt kunnig guide, förklarade bra och berättade om Polens historia. Hämtade upp utanför hotellet och gick och mötte alla. Kommer åka igen och kommer välja samma bolag även då! Önskar att vi hade tagit ett paket till och fått se och fått höra om Krakow tillsammans med henne också.

 • Ulrika P

  The best tour you can have with teenagers. Now they are imune agaist rasism for life. The guide helped us to realise the horors of the holocaust in Auschwitch and Birkenau with much respect for the victims.

 • nancy123572

  Vi var en grupp som åkte över till Polen och gick en guidad tur i Auschwitz med en svensk talande guide. Ger högsta betyg! Riktigt duktig att informera, verkligen bra och gripande på alla sätt. Rekommenderas!

 • jari_heinila

  Vi anlitade Enjoy Polen för ”hela paketet”, hämtning/åter till flygplatsen,Auswitch och saltgruvan i Wieliczka. Hämtning från hotellet och åter till hotellet efter utflykterna, bussen kom i utsatt tid. Det var lämpligt stora grupper (ca 15 st) så man hade nära kontakt med guiden under besöken. Kunniga och trevliga guider som svarade på frågor och såg till att ingen halkade efter. Mycket bra till ett bra pris, så vi var/är jättenöjda!!