Besök på koncentrationsläger Stutthof

På nutida Polens område finns det väldigt många före detta koncentrationsläger som grundades av Nazi-Tyskland under ockupationen. Auschwitz-Birkenau var det största lägret men de andra lägerställen finns också och fortfarande bevittnar de hemska händelserna som ägde rum under Andra världskriget. Ett av dem är koncentrationslägret Stutthof som ligger i norra delen av Polen.

Vi kan hjälpa dig med att ordna en svenskguidad tur till koncentrationslägret Stutthof. Det var det längst varande lägret av alla under krigstiden, från den 2 september 1939 (det startade dagen efter Andra världskriget utbrott) tills den 9 maj 1945. Totalt registrerades det ca 110 000 fångar från 28 länder varav mellan 63 och 65 000 personer dog under lägrets verksamhet. I Stutthof fanns det krematorium där tyskar kunde bränna lik. På sommaren 1944 öppnades även en gaskammare där man dödade svaga och otillräckliga lägerfångar, huvudsakligen judar.

När sovjetarmén befriade Stutthof den 9 maj 1945 fanns det bara 140 fångar som inte hade evakuerats. Många byggnader står dock kvar än idag och används som bevis för generationerna efter kriget på mänsklighetens ofattbara elakhet och illvilja. Under sitt besök i koncentrationslägret Stutthof får man se krematoriet med gaskammaren, flera av dess vakttorn, kantinen där man förvarade fångarnas bortrövade ägodelar, barackernas ruiner med flera. Under sitt besök får man även se ett minnesställe där det fanns bland annat en så kallad eldbål för likbränning samt andra minnesmärken.

Själva vistelsen tar ca 1-1,5 timme. Vi kan arrangera hela turen med transport ToR från Gdansk, biljetter samt en svensktalande guide. Utflykten tar totalt 2-3 timmar.

Kontakta oss för att boka och få mer information.

Och kom ihåg: vi pratar svenska! ?

 

kontakta oss!

Vilka tjänster vill ni boka?

 • Peter H

  Saltgruvan Wieliczka

  Fantastisk sevärdhet och ett måste om man är i Kraków. Lätt att boka från hemsidan/mail. Väldigt bra guide. Vi reste 7 personer så alla kunde höra vad guiden sa. Helt perfekt. Rekommenderas starkt!!

 • parfah

   

  Vi var till Auschwitz och Saltgruvan. Guiderna Mats och Ewa var väldigt bra. Trevliga, bra svenska och kunniga. Hämtade och lämnade på hotellet/boendet vid utsatt tid, allt flöt på perfekt. De ordnade också transport till och från flygplatsen. Vi åkte hem sent på kvällen men det var inga problem att bli hämtade där det passade oss. På det hela taget väldigt bra service och bra turer som varmt rekommenderas!

 • ida_fosse

  Lærerik og interessant tur, med kjempehyggelig guide som snakket flytende svensk. Ble hentet på hotellet til avtalt tid, og kjørt i ny fin minibuss. Absolutt et selskap å anbefale.

 • Ann Kristin S

  Vi booket guidet tur til saltgruvene og Auschwitz i forbindelse med ferie i Krakow, og ble veldig fornøyde med opplegget! Guiden var kjempeflink, og det var veldig praktisk å bli hentet på stedet der vi bodde. Anbefales!

 • Ellinore A

  Är supernöjd med våran guidade tur på Auschwitz. Väldigt kunnig guide, förklarade bra och berättade om Polens historia. Hämtade upp utanför hotellet och gick och mötte alla. Kommer åka igen och kommer välja samma bolag även då! Önskar att vi hade tagit ett paket till och fått se och fått höra om Krakow tillsammans med henne också.

 • Ulrika P

  The best tour you can have with teenagers. Now they are imune agaist rasism for life. The guide helped us to realise the horors of the holocaust in Auschwitch and Birkenau with much respect for the victims.

 • nancy123572

  Vi var en grupp som åkte över till Polen och gick en guidad tur i Auschwitz med en svensk talande guide. Ger högsta betyg! Riktigt duktig att informera, verkligen bra och gripande på alla sätt. Rekommenderas!

 • jari_heinila

  Vi anlitade Enjoy Polen för ”hela paketet”, hämtning/åter till flygplatsen,Auswitch och saltgruvan i Wieliczka. Hämtning från hotellet och åter till hotellet efter utflykterna, bussen kom i utsatt tid. Det var lämpligt stora grupper (ca 15 st) så man hade nära kontakt med guiden under besöken. Kunniga och trevliga guider som svarade på frågor och såg till att ingen halkade efter. Mycket bra till ett bra pris, så vi var/är jättenöjda!!