Underjordiska Krakow

Staden Krakow har ett gammalt centrum med många fina hus, gamla kyrkor samt Stora torget i själva mitten. Genom åren har Stora torget varit stadens hjärta. Numera kan man njuta av dess fantastiska restauranger och alla marknader, konserter eller festivaler som äger rum där varje år. Det forna Torget var snarare ett affärsställe där Krakows handlare erbjöd sina gods. Klädeshallen som idag står mitt på Torget kan vi kalla för en kvarleva från det förgångna där det fortfarande säljs olika lokala varor, dock mest som souvenirer för turister.

Under Torgets reparationer som ägde rum år 2005 fann man väldigt många gamla föremål mm. Detta ledde till arkeologiska arbeten som slutligen pågick i 5 år – mellan 2005 och 2010. Följden av dessa arbeten var att staden invigde ett nytt muséum med olika utställningsföremål som blev funna under jorden. Det är en utställning som berättar om det forna Krakow och därför ger oss en bredare bild av stadens historia.

 

Själva muséet placerades under Torget med ingången på sidan av Klädeshallen. Utställningen är omfattande och intressant och inkluderar både olika föremål samt iscensättningar som gör oss bekanta med det medeltida Krakow, dess invånare, seder och bruk samt dess problem. Tack vare multimedier är det ett modert muséum som kan vara intressant för folk i varje ålder, även om man går på egen hand, utan guide. Det är spännande att få se och läsa om den medeltida verkligheten och att kunna jämföra det med staden vi känner idag.

 

Är man nyfiken på att avslöja Krakows hemligheter och lära sig något om livet för ett par hundra år sedan blir det ett bra val!

 

Muséet är öppet året runt, det är dock bäst att förboka om man vill få inträdebiljett.

Det finns även möjligheten att besöka stället med en svensktalande guide! Kontakta oss gärna!