Wrocław

Wrocław ligger i sydvästra Polen och är en av de största städerna i landet. Den är bebyggd på 12 öar då det rinner många kanaler och floder genom den (dock är Oder den största floden som förknippas med Wrocław). Staden är också känd under namnet Breslau pga tysk influens, det är även så den kallas i äldre svenska texter.

 

Wrocław har under sin långa historia tillhört bl a dagens Tyskland, Tjeckien, givetvis även Polen. Staden med sin arkitektur byggdes under många århundraden i framförallt tysk stil, vilket syns än idag.

 

Staden blev slutligen en del av Polen först efter Andra världskriget då den kommunistiska Sovjetunionen (dåtida Ryssland) tog över makten i landet. Många tyskar var tvungna att fly från därifrån eftersom de under Andra världskriget började anses som ryssarnas ärkefiender. Än idag höjs röster om att Wrocław (och hela regionen Schlesien som staden ligger i) borde återigen bli tyskt.

 

Wrocław är idag en universitetsstad (det första universitetet uppstod 1702) och en populär turistdestination. Bland de fina sevärdheterna finns Hala stulecia – en utställnings- och evenemangshall från 1913 som finns med på UNESCO världsarvslistan. Även det medeltida torget med dess charmiga rådhus från 1500-talet i Gamla Staden är ett måste när man besöker. Wrocław är ett bra bevarat och väl omskött ställe. År 2016 utnämndes det till europeisk kulturhuvudstad bredvid San Sebastián i spanska Baskien.