Bra att veta inför besöket på Auschwitz-Birkenau

Att besöka koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau är säkerligen en upplevelse utanför det vanliga. Man ska trots allt besöka ett ställe som berättar om förnedring, tortyrer och massmord. Man får också höra helt ofattbara historier om människors lidande samt andra människors brutalitet eller likgiltighet. Därför tycker vi att det är ytterst viktigt att förbereda sig mentalt inför besöket.

 .

.

Ibland undrar man vad man ska få se. Man vet ju att det är ett museum med utställningar och att det berättas där om äkta historia som visas på bild. Det är dock inte den riktiga byggnaden där förintelsen ägde rum. Museet fick nämligen skapas i en före detta lägrets byggnad vilket betyder att man inte alltid får se den äkta utrustningen som fanns. Vissa platser är bevarade i dess originella skick men på andra ställen ställde man ut statyer, montrar och tavlor med bl.a. fotografier. Guiden leder gruppen genom utställningen och berättar om hela historian från själva början på 1940 talet ända fram tills befrielsen i januari 1945. Man kan inte berätta om allt på en gång så därför är det smart att spara sina frågor tills vidare under turen när det kommer mer tid för frågeställning.

.

.

Hela besöket är uppdelat i två. Först besöker man Auschwitz I – första lägret som skapades på plats. Inomhus berättas det ganska noggrant om Auschwitz som tjänade först som ett koncentrationsläger för polska politiska fångar och därefter blev ett förintelseläger för folk från hela Europa. Det brukar vara ganska trångt där pga tusentals besökare som kommer dit varje dag, så det viktigt att respektera de andra som är på besök. Detta orsakar att guiden ibland ber om att flytta på sig eller är tvungen att låta någon annan grupp gå förbi innan. Guidningen har alltså ett visst tempo – lagom för att berätta allt som ska berättas.

.

På Auschwitz I tillbringar man ca 2 timmar och vistelsen är ganska intensiv.  Besökare får radiomottagare samt hörlurar för att bättre höra sin guide. Det är alltså ingen audioguide ni lyssnar på utan guiden pratar lugnt i mikrofonen och försöker att inte störa de andra. OBS! Om ni har egna hörlurar behöver ni inte låna de från museet MEN det fungerar dock inte med trådlösa hörlurar.

.

På området finns det också två ställen med fotoförbud – guiden kommer meddela vart. Inomhus får man icke använda blixt.

.

Efter första besöket åker man vidare till Birkenau som ligger ca 3 kilometer ifrån. I Birkenau tar turen ca 1 timme. Vistelsen där på plats är lite annorlunda. Man tar en lång promenad runt om i lägret och man stannar till på ett par ställen för att kunna berätta lite mer eller visa något som man berättade om på utställningen i Auschwitz I. Där har man mer tid för eftertanke eller för att ställa frågor som man ännu inte fått svar på. Man tillbringar ca 1 timme utomhus så det är även viktigt att ha lämpliga kläder på sig och eventuellt ha med sig ett paraply mot både regn så som sol.

.

Det finns ett par ställen där man kan gå på toaletten – guiden kommer att informera. Det kostar då 2 PLN per person.

.

.

Under hela besöket är det även förbjudet att ta med sig in väskor eller ryggsäckar som är större än A4 men de kan lugnt lämnas kvar på bussen. Vassa föremål är förbjudna. Samtidigt är det förbjudet att äta eller röka på museet så matsäcken måste också lämnas kvar i bussen.

Under turen ordnas det bara 2 till 3 15 minuters pauser, däremot ingen lunchpaus!

.

.

Guiden informerar om allt på bussen och svarar på alla era frågor. Man ska inte oroa sig för att man köar vid entrén eller på utställningen. Man måste vara förberedd på att det kan bli trångt med många andra turister på plats.

.

 .

Vi ber alltså om tålamod och samarbete under vistelsen. Säkert blir det en mycket känslofull och samtidigt viktig dag som vi hoppas kommer att förbli en oförglömlig upplevelse!