Krakow är en av Europas bästa matstäder!

År 2019 blev Krakow utsedd till ”Europas huvudstad för gastronomisk kultur”. Det var första gången den Europeiska Gastronomiska Akademin gav ut en sådan titel, vilket gör detta ännu mer speciellt!

 

Men varför har Krakow blivit utsedd till en av Europas bästa matstäder?

 

1. Stadens matkultur har under de senaste 30 åren utvecklats enormt. Detta gäller allt från lokalernas och matens kvalitet till själva servicen. Att få äta sin goda mat i en fin omgivning där man blir bra omhändertagen är en perfekt kombination som man får uppleva i många matställen i Krakow.

 

2. Krakow har många talangfulla kockar. Dem har de senaste åren börjat experimentera med polska traditionella maträtter för att få fram väldigt intressanta och fräscha varianter av det man i många år har känt till. Även utbudet av etniska restauranger/matplatser i Krakow är oändligt. (indiska, vietnamesiska, italienska och  restauranger).

 

3. En till sak som gör Krakows kokkonst så pass speciell är att man inriktar sig på lokala säsongingredienser. Att stötta bönderna och företagen från Lillpolen (landskapet Krakow ligger i) är en viktig del av all kulinär verksamhet i regionen. Maten man serverar i Krakow beror alltså ofta på vilken årstid det är, vilket gör att upptäckandet av stadens fantastiska kök blir ännu mer spännande! Trender som idag är populära i hela Europa är t.ex. ’slow food’, ’eat local’, ’eat seasonal’ eller ’farm to table’och har varit grund för polsk kokkonst sen medeltiden.

 

4. I Krakow finns riktig många marknader med lokala och fräscha matprodukter. Nästan varje stadsdel har sin egna marknad, t.ex. marknaden på Stary Kleparz har varit där sen 800 år tillbaka. Man anordnar även många matfestivaler, t.ex. såna som helt och hållet är tänkta för food trucks, för vin eller för honung.

 

Mat har varit en stor del av Polens kultur sen långt, långt tillbaka och det syns än idag. Krakow fortsätter alltså med denna tradition och det skulle vara tråkigt att inte ta chansen att uppleva allt fantastiskt som staden har att erbjuda!

 

Källa: inyourpocket.com