Polsk julmat

Enligt den polska traditionen bör den stora middagen på julafton bestå av tolv rätter som symboliserar de tolv apostlarna.

 

Julafton anses vara en fastedag i den polska katolska traditionen vilket betyder att man bör avstå från allt kött förutom fisk, därför är det polska julbordet nästan helt vegetariskt! 

 

De tolv rätterna skiljer sig en aning beroende på var i Polen man bor. Därför har vi plockat fram 5 mest populära rätter som äts på julafton i de flesta regionerna i Polen.

 

1. Borsjtj (polska: barszcz) med vegetariska piroger (uszka)

Rödbetssoppan är en slavisk rätt. Den är populär i många Polens grannländer, bl a Ukraina där soppan härstammar från. Eftersom den polska och ukrainska kulturen alltid har varit nära med varandra (Polen och dagens Ukraina var en gång del av samma land!), blev barszcz på ett naturligt sätt en rätt polackerna började äta ofta.

På julafton äter man soppan med små vegetariska piroger (eller degknyt som det ibland kallas) som oftast fylls med surkål och svamp. Det sägs att de liknar små öron och därför kallas de för uszka (som just betyder öron).

 

2. Ugnsbakad fisk – enligt traditionen ska det vara karp men det händer även att man bakar andra sorter.

 

3. Kokt surkål med ärtor

Det har alltid odlats mycket kål i Polen, därför har polackerna ätit mycket av det. Ärtor är en av det man alltid lagt till i kålen för att göra den lite mer intressant. 

 

4. Mjuk pepparkaka (instagramlänk) – den fylls ofta med plommonsylt eller plommonmarmelad.

 

5. Vallmofrökaka och/eller vallmofrögröt (eventuellt makaroner med vallmofrömassa – instagramlänk)

Polacker älskar vallmofrö och det kommer även fram på julafton!