Gamla stan i Krakow

Krakow har blivit väldigt populärt på sistone men faktum är att det hade varit Polens kulturella centrum redan för länge sedan och numera kan vi njuta av dess långa och spännande historia. Redan på medeltiden bosatte sig folk här så första omnämnanden om staden Krakow kommer från 800-talet. Även om stadens historia omfattar olika händelser som bränder, krig, epidemier mm har det fortfarande mycket att erbjuda.

 

På 1300-talet uppstod i Krakow Polens första högskola som har utvecklat sig och blivit ett universitet som numera kallas för Jagiellonska universitetet och är Polens äldsta universitet. Samtidigt började man kröna till Polens konung just här i Krakow vilket förstärkte stadens position och möjliggjorde dess vidare utveckling. I staden byggdes det många fina kyrkor, Kungliga slottet på Wawel-höjden samt försvarsmuren som skulle skydda Krakow mot angrep.

 

 

Området som vi idag kallar för Gamla stan befinner sig inom stadens gamla gränser och är utstakade av försvarsmuren som gick kring hela Krakow. Stadens plan baserar sig på tyska Magdeburgrätten känd i dåtida Europa. Krakow fick en viss form med Stora torget som skulle vara stadens hjärta samt gator kring det. Detta genomfördes i stor skala så att Krakow fick Europas storsta torg i form av en fyrkant på 200×200 meter samt ett regelmässigt nätvärk av gator kring det.

 

 

Mitt på torget befinner sig Klädeshallen – ett hus som var en slags marknad för Krakowbor innan och är numera ett ställe där man kan köpa souvenirer samt lokala produkter. Bredvid finns det också stadens rådhus samt Mariakyrkan –en monumental byggnad med två höga torn. Precis därifrån får man höra trumpetsignalen som blåses varje timme.

 

 

Krakows Gamla stan är så pass speciell att den tillhör världsarvet och fanns t o m på första världsarvlista från 1978 bland tolv unika platser från hela världen. Ett definitivt måste för alla som älskar historia och kultur!